Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halételek

Csőben sült harcsa

Hozzávalók

  • 1 kg harcsa
  • 1 dl fehérbor
  • kevéske citromhéj
  • 50 dkg burgonya
  • 5 dk vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg sajt
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Megtisztítjuk a halat, lehúzzuk a bőrét, egyenlő szeletekre felvágjuk, majd megsózzuk és félretesszük. Jól kivajazott tűzálló porcelántálba karikákra vágott főtt burgonyát úgy rendezünk el, hogy a halat a tál közepére helyezhessük.
Közben egy kivajazott edényben a fehérborral megpároljuk a szeletekre vágott harcsát. Ezután lapátkanállal kiszedjük, és az előkészített tálban a burgonyaszeletekkel bélelt tál közepére sorban elhelyezzük.
A vajból, lisztből, tejből, tejszínből, tojássárgájából mártást készítünk, ezt a tálba öntjük. Tetejét a sajttal megszórjuk. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük.

 

 

 

Csőben sült harcsa

Hozzávalók

  • 1 kg harcsa
  • 1 dl fehérbor
  • kevéske citromhéj
  • 50 dkg burgonya
  • 5 dk vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg sajt
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Megtisztítjuk a halat, lehúzzuk a bőrét, egyenlő szeletekre felvágjuk, majd megsózzuk és félretesszük. Jól kivajazott tűzálló porcelántálba karikákra vágott főtt burgonyát úgy rendezünk el, hogy a halat a tál közepére helyezhessük.
Közben egy kivajazott edényben a fehérborral megpároljuk a szeletekre vágott harcsát. Ezután lapátkanállal kiszedjük, és az előkészített tálban a burgonyaszeletekkel bélelt tál közepére sorban elhelyezzük.
A vajból, lisztből, tejből, tejszínből, tojássárgájából mártást készítünk, ezt a tálba öntjük. Tetejét a sajttal megszórjuk. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük.

 

 

 

Harcsaszeletek szalonnával

Hozzávalók

  • 60 dkg harcsa
  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1/2 db (leve) citrom
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint pirospaprika
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Mikróban felmelegítjük az olajat, 500 W-on, 2 perc alatt. A vöröshagymát finomra vágjuk, a szalonnát apróra kockázzuk és az olajban 5 percig pároljuk 500 W-on. Citromlével meglocsoljuk, sóval bedörzsöljük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk pirospaprikával a harcsaszeleteket. Rátesszük a hagymás szalonnára, lefedjük, és 500 W-on, 15 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók

  • 50 dkg pontyfilé
  • 30 dkg csuszatészta
  • 1 vöröshagyma
  • 15 dkg gomba
  • 5 dkg liszt
  • 3 dl tejföl
  • 1 dl olaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint pirospaprika
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A halszeleteket besózzuk, lisztbe forgatjuk és forró olajban megsütjük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és összekeverjük egy evőkanál forró olajjal. A hagymát apróra kockázzuk, kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a felszeletelt gombát. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. Ha a gomba már megpárolódott, belekeverjük a tejföl felét. Fogunk egy tűzálló tálat, ebbe tesszük a tészta felét, rá a halszeleteket, erre öntjük a gombapaprikást és betakarjuk a tészta másik felével. A maradék tejfölt a tetejére kenjük és forró sütőben átmelegítjük.

 

 

 

Fokhagymás ponty

Hozzávalók

  • 1,5 kg ponty
  • csipetnyi só
  • 2 fokhagyma
  • 3 dl olaj
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

1.A halat megtisztítom. A gerince mentén bevagdalom, megsózom. A fokhagymát összetöröm, belekeverem a vajba.
2.Zsemlemorzsában megforgatom a halat. Olajban pirosra sütöm. Meglocsolom a fokhagymás vajjal.
3.Burgonyával tálalom.

 

 

 

Frissen sült ponty majonézes zellersalátával

Hozzávalók

  • 4 szelet pontypatkó
  • csipetnyi só
  • csipetnyi őrölt bors
  • kevés fűszerpaprika
  • fél dl olaj
  • 1 db zellergumó
  • 2 ek olívaolaj
  • fél citrom
  • 3 dl majonéz
  • 4 adag párolt rizs
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

1. A ponty szeleteket sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikával ízesítjük. 1-2 órát hűtőbe tesszük.
2. Mártás: A meghámozott zellergumót vékony csíkokra vágjuk a zeller zölddel együtt és forró olívaolajon átfuttatjuk. Majd hagyjuk kihűlni, citromlével, majonézzel, sóval, borssal ízesítjük.
3. A serpenyőben az olajon kisütjük a halszeleteket. Zöldséges párolt rizzsel és majonézes zellermártással tálaljuk

 

 

 

Gombás ponty tepsiben

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 25 dkg margarin
  • 1,5 kg ponty
  • csipetnyi só
  • 1 mokkáskanál törött bors
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 2 zöldpaprika
  • 4 dl tejföl
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

1. Egy kivajazott tepsi aljában egymás mellé tesszük a vékony krumpli szeleteket. Rátesszük a megtisztított pontyot, mely gerincét 2 ujjnyi vastagon bevagdossuk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A bevágásokba hagymakarikát és egy szelet margarint teszünk.
2. Majd a hal köré egyengetjük a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát, zöldpaprikát. Sózzuk, borsozzuk. Tejföllel meglocsoljuk és a maradék margarint rámorzsoljuk.
3. Előmelegített sütőben szép barna ropogósra sütjük.

 

 

 

Marinírozott ponty

Hozzávalók

  • 1 kg pontyfilé
  • csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3 ek liszt
  • 2,5 dl olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek ecet
  • 1 ek cukor
  • 1 késhegynyi törött feketebors
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

1. A beirdalt halfiléket ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Sózzuk, majd lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és szép pirosra sütjük benne a halszeletek mindkét oldalát.
2. A megtisztított és kockákra vágott vöröshagymát besózzuk, majd vízzel lemossuk. Az ecettel, vízzel, cukorral, borssal 8 dl marinádot készítünk. Ráöntjük a felkockázott vöröshagymára. Beletesszük a kihűlt halszeleteket is és hűtőszekrényben hagyjuk összeérni az ízeket 24 órán keresztül.
3. Tetejére marinírozott hagymakarikákat teszünk és paradicsomrózsával díszítve hidegen tálaljuk.

 

 

 

Matrózhal

Hozzávalók

  • 1 kg pontyszelet
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg vegyeszöldség
  • 1 fej hagyma
  • csipet kakukkfű
  • pár szem bors
  • pár szem kapribogyó
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl húsleves
  • 2 ek. mustár
  • 5 dkg gomba
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A megsózott halszeleteket fél óráig állni hagyjuk. Tűzálló tálat vajjal megkenünk, beletesszük a fölszeletelt zöldségeket, hagymát, fűszereket, a gombát, a fehérbort, a húslevest, a mustárt, sót. Ebbe a mártásba tesszük a haldarabokat, és fedő alatt puhára pároljuk, majd tálra tesszük. A mártást besűrítjük liszttel, vajjal, felforraljuk, leszűrjük, és a tálra rakott halszeletekre öntjük.

 

 

 

Narancsos ponty

Hozzávalók

  • 80 dkg ponty filé
  • 30 dkg póréhagyma
  • 2 dl frissen facsart narancslé
  • 20 dkg narancs
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint bors
  • 0,5 dl ciromlé
  • ízlés szerint só
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A halszeleteket megsózzuk , és citromlével meglocsoljuk, és félretesszük. Kiolajozott tepsi aljába tesszük a felkarikázott póréhagymát, sóval, borssal megszórjuk. Ráfektetjük a halszeleteket, olajat csepegtetünk rá, majd narancs szeletekkel betakarjuk. A narancslevét ráöntjük és 15-20 percig a sütőben pároljuk.